Modernizare şi confort

1

Postat de Geocer | in categoria De-ale mele | pe data de 19-03-2014

Îmi amintesc cum era acum 15-20 de ani: ca să plăteşti o factură (fie ea de la Romtelecom, de la furnizorul de cablu, de electricitate sau de gaze) trebuia să te deplasezi la sediul acestuia şi să stai la nişte cozi interminabile. Pierdeai fără nicio exagerare cel puţin o oră cu plata fiecărei facturi (includ aici şi timpul pentru deplasare, nu doar statul la coadă). Erau inevitabile şi enervările, căci mai mereu exista câte un şmecher care o cunoştea pe casieriţă şi se băga în faţă, pe scurt plecai de acolo obosit de atâta stat în picioare şi nervos din cauza nesimţirii unora.
Primul pas spre rezolvarea acestei situaţii a fost făcut de furnizorii de utilităţi prin sub-contractarea activităţii de încasare, băncilor. Era ceva mai puţină aglomeraţie la bancă, deoarece bănci sunt mai multe, nu se ducea toată populaţia în acelaşi loc să-şi plătească facturile. Apoi, băncile au inovat puternic, astfel încât, în scurt timp nu am mai mers nici la ghişeele acestora ca să ne plătim facturile ci le-am plătit de la bancomate. La bancomat, rareori stai la coadă.
Iar de când sistemele de internet banking au fost puse la punct şi securizate, nici măcar până la bancomat nu mai e nevoie să te deplasezi. Îţi plăteşti facturile de acasă, din fotoliu. Diferenţa este enormă, bineînţeles. Dar e în favoarea noastră? Mă gândesc la faptul că, pentru a merge să-ţi plăteşti facturile, trebuia să ieşi din casă, trebuia să mergi (inclusiv pe jos), te mai mişcai, te mai întâlneai cu un cunoscut, mai puneai de o socializare, poate ajungeai şi la vreo terasă, la o bere. Mă uit la mine: cu modernizarea asta, sunt zile în care nu mai ies din casă decât că să-mi cumpăr pâine. Dar şi magazinul de pâine e la doi paşi, deci e ca şi când n-aş ieşi deloc. Oare nu era mai bine pe vremuri când eram obligat ca, lunar, să merg să-mi plătesc facturile?

Comments (1)

Nu te tine nimeni legat in casa. Pe vremuri mai scoteai si tu niste fete frumoase la un pahar de vin…

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.