Armele nu pot face muzele să tacă

1

Postat de Geocer | in categoria Opiniile mele | pe data de 10-01-2015

Etichete:

Bun, am înțeles: creștinii au abandonat învățătura lui Iisus care ne-a spus că dacă cineva îți dă o palmă tu trebuie să-i întorci și celălalt obraz, iar musulmanii (deși îl recunosc pe Iisus drept profet), n-au adoptat-o niciodată. Acum, toți se ghidează după sintagma „dinte pentru dinte”. Totuși, „dinte pentru dinte” este o expresie destul de clară, nu are loc de prea multe interpretări. Cum ar veni, dacă cineva îți dă o palmă, îi dai și tu una. O palmă, da? Nu un glonte în frunte!
Da, acest articol este tot despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în Franța și mai ales despre Charlie Hebdo.

Până acum câteva zile nu cunoșteam această publicație. Între timp, m-am informat.
Charlie Hebdo este un săptămânal de satiră, iar asta înseamnă că pentru ei nimic nu este sfânt. Nici religia (indiferent cum se numește ea), nici politica, nici politicienii, nici reprezentanții statului (indiferent cum s-ar numi acel stat). Totul poate fi satirizat și caricaturizat. Tocmai asta făceau (și vor face în continuare) cei care scriau (sau desenau) ziarul.
Publicația nu este una antiislamista, anticreștină, sau antisemită. Este o publicație care speculează într-un mod satiric orice derapaj, indiferent de unde vine acesta. Au ironizat religii, au ironizat comportamente umane, i-au ironizat la greu pe Președintele Franței, pe Primul Ministru, dar și pe alți politicieni. Iar în urma atentatului din 2011, statul francez le oferea protecție, un polițist fiind prezent în permanență în sediul redacției. Ceva de genul: Eu, statul francez, te protejez pentru ca tu să poți să faci mișto liniștit de reprezentanții mei”.
E greu de înțeles, nu-i așa? Este același lucru pe care i l-a spus Rațiu, în 1990, lui Iliescu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”. Stați liniștiți, nici Iliescu n-a înțeles (și nu înțelege nici azi).
Cât despre ceea ce ni se prezintă nouă la televizor, acelea sunt doar 2-3 caricaturi, adunate din nu știu câte numere (probabil vreo 20-30) care se referă la islamism. Prezentarea cu precădere a acestor caricaturi și trunchierea lor este doar o manipulare pentru a găsi legitimitate unui act terorist. Știți caricatura aia mult mediatizată cu „Le Coran c’est de la merde”? De fapt, ni se arată doar o parte din ea, cea cu acel mesaj: „Coranul e un căcat”. În întregime, ea îl arată pe un musulman care încearcă să se apere de gloanțe cu cartea sfântă. Iar mesajul este: „Nu oprește gloanțele”!
Revenind la „dinte pentru dinte”, de ce oare cei care se văd lezați în convingerile lor (religioase, politice, sociale), nu le răspund jurnaliștilor de la Charlie Hebdo cu aceeași monedă, aceea a satirei? Ce proclamă ei că ar avea mai sfânt? Libertatea de exprimare, da? De ce nu vedem nicăieri caricaturi sau articole satirice care să ia în colimator chiar această libertate?
Am gândit o idee de caricatură în acest sens și pentru că eu nu am cine știe ce talent de grafician, l-am rugat pe prietenul meu (și al României) Jean Luc Maréchal să o deseneze. Iată ce a ieșit. Mulțumesc din suflet, Lucuț!

Libertatea de exprimare

Comments (1)

Cu plàcere, prieten Geo ! Articol foarte interesant (y)

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.