Vacanță cu premeditare

0

Postat de Geocer | in categoria calatorii, vacanta | pe data de 19-08-2016

Etichete:

Tot meditând eu îndelung la locul și modul în care-mi voi petrece obișnuita vacanță din mijlocul verii, iată că mi-a venit ideea (ca în fiecare an de altfel) să merg și pe undeva prin țară. De data asta am ales Peștera Muierilor, căci, deși e destul de aproape de Pitești (la cca 130 Km), încă nu o vizitasem. Trecusem de câteva ori prin apropiere, dar eram plecat spre alte meleaguri, și nu m-am abătut din drum.
Așa că, într-o zi de week end, iată-mă plecând spre respectiva destinație. Pentru că tot îmi erau în drum, am oprit vreo 10 minute și la trovanți, să văd dacă între timp au mai crescut. Nu mi s-au părut mai mari decât acum 7 ani.
Dar să revenim la oile noastre. Peștera Muierii se află în Județul Gorj, foarte aproape de „granița” cu Vâlcea. Indiferent dacă vii dinspre Rm. Vâlcea sau dinspre Tg. Jiu, e imposibil să nu vezi indicatoarele care îți arată încotro s-o iei ca să ajungi la ea. De la drumul național sunt vreo 10-15 Km până la Peșteră.
Lași mașina în parcare, urci puțin și ai ajuns la destinație. Dar iată mai întâi niște poze cu împrejurimile.

La Pestera Muierilor

La Pestera Muierilor-1

La Pestera Muierilor

La Pestera Muierilor-2

La Pestera Muierilor

La Pestera Muierilor-3

În subteran se intră din oră în oră, iar ghidul este cel care le face pe toate: vinde și bilete, explică și despre ceea ce vezi în interior, aprinde și stinge luminile, îi ceartă pe cei care se îndepărtează de grup și are grijă să nu zăbovești prea mult pe-acolo că trebuie să se întoarcă la intrare ca să preia grupul următor.
Peștera se numește „a Muierilor” nu datorită faptului că în ea s-a găsit scheletul unei femei vechi de câteva mii de ani, ci pentru că în timpul năvălirilor barbare aici își găseau adăpost femeile, bătrânii și copiii. Iar ceea ce putem noi vizita este doar tunelul „de sus”, căci dedesupt se găsește încă unul care nu e deschis decât speologilor.
Ce se poate vedea în Peștera Muierilor? Păi, cam aceleași lucruri care se văd în orice altă peșteră: stalactite, stalagmite, schelete de animale care au trăit și au murit acolo și formațiuni calcaroase de diverse forme cărora li s-au dat anumite nume (de exemplu, Moș Crăciun). Mai bine pun câteva poze, că la povestit nu mă pricep prea bine. Sau o fi din cauză că n-am mai scris de câteva luni pe blog?

In interiorul pesterii

In interiorul pesterii_1

In interiorul pesterii

In interiorul pesterii_2


In interiorul pesterii

In interiorul pesterii_3


In interiorul pesterii

In interiorul pesterii_4


In interiorul pesterii

In interiorul pesterii_5

Comments are closed.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.