Din nou în Franța (I)

Posted by Geocer on 14 iunie 2018 in calatorii, De-ale mele |

Am avut ocazia de a petrece un week end prelungit în Franța și m-am întors cu multe impresii de acolo. Vreau să le public pe blog ca să le împărtășesc și altora, dar și pentru mine însumi. Astfel, peste ani voi avea ocazia să le citesc și să-mi reamintesc niște momente frumoase, așa cum adesea recitesc ceea ce am scris acum 7-8 ani.
Cel mai interesant moment al acestui ultim sejur a fost vizitarea Castelului Clos Luce din Amboise. În această localitate se află atât fastuosul Castel Regal cât și acest Clos Luce, mai mic dar la fel de încărcat de istorie.
Clos Luce a fost construit de către Hugues d’Amboise, apoi cumpărat de către Coroana Regală a Franței. Dar ceea ce-l face unic în lume este faptul că aici a trăit între 1516 și 1519 celebrul Leonardo da Vinci care de altfel a și murit într-unul din paturile acestui castel.
Leonardo mai fusese invitat de 2 ori să vină să locuiască în Franța, dar a acceptat abia a treia invitație, cea lansată de Francisc I, tânărul rege al Franței din acea perioadă. Când a venit în Franța, Leonardo era bătrân și bolnav. Avea 63 de ani, iar la vremea respectivă această vârstă era considerată că fiind foarte înaintată.
Deși era pe jumătate paralizat, mintea îi era trează, iar cu mâna stângă a continuat să lucreze la cele 3 tablouri pe care le adusese cu el din Italia și care acum sunt expuse la Luvru: Mona Lisa (Gioconda), Sfânta Ana și Sfântul Ioan Botezătorul.

Castelul Clos Luce (sursa Wikipedia)

Castelul Clos Luce (sursa Wikipedia)

Regele Francisc I l-a considerat le Leonardo da Vinci maestrul său așa că i-a dat spre folosință acest castel unde îl vizita destul de des, cei doi stând de vorbă ore în șir ca niște buni prieteni.
Când a simțit că i se apropie moartea, Leonardo da Vinci a cerut să fie îngropat acolo, la Amboise, deci mormântul său se află în Franța, deși cea mai mare parte a vieții și-a petrecut-o în Italia, unde se și născuse de altfel.
Un tablou expus în Castelul Clos Luce arată clipa morții artistului, iar autorul tabloului, țînând să reamintească strânsa prietenie a acestuia cu Francisc I, l-a pictat murind în brațele Regelui. Nu a fost așa, căci după cum arată arhivele, Regele semnase cu o zi înaintea morții lui Leonardo un anumit document la Paris. Iar drumul dintre Paris și Amboise se parcurgea la vremea respectivă in 3 zile. Iată acel tablou.

Moartea lui Leonardo da Vinci

Castelul a fost renovat acum 4 ani, iar proprietarii au dorit să-l impregneze cât mai mult cu spiritul lui Leonardo, așa încât au construit, plecând de la schițele artistului, mașinăriile pe care acesta le-a imaginat. Toate machetele sunt expuse in Castel și fac deliciul vizitatorilor, confirmând geniul autorului care era cu 4 secole înaintea vremurilor sale.
Iar pentru a încheia articolul despre frumosul și mai ales interesantul castel Clos Luce, iată și o poză cu grădina acestuia.

Gradina Castelului

Gradina Castelului

Copyright © 2007-2020 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.