Stonehenge: ultimul obiectiv vizitat în Anglia

Posted by Geocer on 11 iulie 2018 in Anglia, calatorii, De-ale mele, vacanta |

Și iată că am ajuns și la ultima zi de vizită în Anglia. Templul megalitic de la Stonehenge e cunoscut în lumea întregă, deși nu e nici cel mai mare, nici cel mai vechi și aș zice nici cel mai frumos.
Acum doi ani am vizitat templul de la Hagar Qim din Malta care este cu cca 1500 de ani mai vechi decât Stonehenge. Am scris despre acea vizită aici.
Și în Franța există niște pietre megalitice cunoscute sub numele de Aliniamentele de la Carnac care sunt mai vechi decât cele de la Stonehenge. Dar acum voi vorbi de cele pe care le-am văzut eu acum cca. 2 săptămâni, cele din Anglia.
Mai întâi despre modul în care se pot vizita: se face rezervare pe net și se plătește biletul (18 Lire/persoană), iar la fața locului rezervarea se schimbă în tichete care-ți dau dreptul să vizitezi atât pietrele cât și muzeul de la intrare. Între recepție și pietre sunt cam 2 Km, dar nu e obligatoriu să parcurgi distanța asta pe jos: există autobuze, iar călătoria e inclusă în prețul biletului.
Vizita constă în a înconjura pietrele respective, fără a avea voie să intri printre ele că la Hagar Qim. Și în a face poze, bineînțeles. Mai sunt din loc în loc și niște tăblițe pe care se dau informații despre istoricul și modul de orientare al templului și cam asta-i tot. Poți afla, dacă nu știai deja, că modul de așezare a templului face ca la solstițiul de vara și la cel de iarnă, pietrele sunt perfect aliniate pentru ca răsăritul respectiv apusul soarelui să-l lumineze complet.
De-a lungul anilor, diverși cercetători au lansat diverse teorii în privința pietrelor de la Stonehenge: că ar fi fost un imens calculator solar, că ar fi fost un cimitir cu crematoriu, că ar fi reprezentat un observator astronomic și așa mai departe. Adevărul nu-l știe nimeni, așa că n-o să mă laud nici eu că l-aș ști. Mă voi mulțumi să pun niște poze pe care le-am făcut acolo.

Stonehenge (1)

Stonehenge (1)

Stonehenge (2)

Stonehenge (2)

Cu baiatul si cu nora la Stonehenge

Cu baiatul si cu nora la Stonehenge

Pietrele vazute din alt unghi

Pietrele vazute din alt unghi

În muzeul despre care povesteam mai devreme se poate vedea un fel de istoric al templului, se pot citi mai multe informații despre acesta, iar într-o sală cu proiecție panoramică se poate vedea cum îl luminează soarele la cele 2 solstiții. Și mai este și un istoric a ceea ce se mânca (și se mănâncă) în jurul acestui templu din cele mai vechi timpuri și până azi.
Iar alaturi au fost reconstituite casutele in care locuiau oamenii pe vremea construirii templului, adica acum cca 4000 de ani.

Casute primitive

Casute primitive

Copyright © 2007-2020 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.