Better call Saul

Posted by Geocer on 15 octombrie 2018 in Seriale |

Nu știu dacă există o traducere exactă în română a expresiei din titlu. Ar fi ceva de genul „Mai bine sună-l pe Saul”, dar se mai găsesc și alte expresii echivalente.
Dar ce-i cu acest apel către Saul? Mai întâi a fost un episod (prin sezonul 2) al serialului „Breaking Bad”, titlu care iar e greu de tradus. Traducerea adaptată este „Pe căi greșite”. Pentru cei care nu știu, „Breaking Bad” a fost unul dintre cele mai apreciate și premiate seriale americane. Pe scurt, este povestea unui profesor de chimie diagnosticat cu cancer pulmonar care la îndemnul unui fost student se apucă să „gătească” metamfetamină, un drog extrem de puternic. Încetul cu încetul, cei doi reușesc să-și clădească un adevărat „imperiu al metamfetaminei”.
Și Saul? Cine este Saul? Saul devenise cel mai cunoscut și puternic avocat al infractorilor. Tocmai de aceea, atunci când au nevoie de un avocat, cei doi eroi din Breaking Bad îl sună pe Saul.
În Breaking Bad, îl vedem pe Saul în acțiune, dar aflăm foarte puține despre persoana sa, despre origini și trecut. După nume, se bănuiește că ar fi evreu, dar cineva spune că nu-i adevărat și că nici numele de Saul nu este real. Și atunci, cine este cu adevărat acest Saul?
Ei bine, toate detaliile despre Saul Goodman le aflăm dintr-un alt serial care a început să se difuzeze la vreo 2 ani de la terminarea Breaking Bad. Serialul se numește chiar așa „Better Call Saul” și este un prequel al „Breaking Bad”. Mai pe românește, acțiunea să se petrece anterior celei din „Breaking Bad”. E ca și când ai începe să citești un roman de 2 volume, cu volumul 2. Îi vezi pe eroi în acțiune, dar abia când citești și primul volum faci cunoștință cu ei. Cam așa se întâmplă și cu cele 2 seriale despre care fac vorbire aici.
Și când vorbesc de personaje nu mă refer doar la celebrul Saul, ci la multe altele care în „Breaking Bad” intră direct în acțiune, fără să știm cam ce hram poartă.
Este cazul lui Gus Fring, al lui Tuco Salamanca, al lui Nacho Varga și așa mai departe. Abia după ce facem cunoștință mai îndeaproape cu ei, le înțelegem mai bine acțiunile din „Breaking Bad”. O notă aparte pentru personajul Mike Ehrmantraut jucat magistral de către Jonathan Banks. Este personaj secundar în „Better call Saul”, dar cred că acțiunile sale sunt mult mai prizate de către public decât cele ale lui Saul.
Și apropo de personaul principal, într-adevăr nu-l cheamă Saul Goodman, ci Jimmy McGill. Dar mai multe nu voi spune, poate că veți dori să va uitați la serial și nu e cazul să-l povestesc eu.
Din „Better call Saul” s-au difuzat până acum (se poate vedea în România pe Netflix) 4 sezoane, iar cel de-al 5-lea va fi și ultimul.
Dar pentru că expresia a prins la public, am avut surpriza ca în sezonul 5 dintr-un alt serial de succes („Homeland”) să întâlnesc un episod cu acest titlu. Fără nicio legătură cu cele 2 seriale menționate de mine în acest articol, poate doar ca un gest de curtoazie al unor realizatori de seriale către colegii lor.
O ultima remarcă: mulți se plâng (pe IMDB) că „Better call Saul” pare monoton, că sunt episoade în care nu se întâmplă mai nimic. Așa este: e liniștea de dinaintea furtunii. Aici totul se petrece cu încetinitorul, dar când vine „Breaking Bad”, se accelerează brusc, la maxim. Pe scurt, acest spin-off este menit să-ți facă chef să vezi din nou „Breaking Bad”.
În concluzie, aștept cu nerăbdare sezonul următor, dar mai am de așteptat până prin vara anului viitor, se pare.

 

Etichete: , ,

Copyright © 2007-2019 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.