Paștele în Țara Sfântă (2)

Posted by Geocer on 2 mai 2019 in Fără categorie |

Israelul are mulți dușmani, așa încât își ia măsuri de siguranță sporite pentru a se proteja de eventualele atacuri teroriste. La Otopeni, check-in-ul pentru Tel-Aviv se face într-un loc mai ferit și este păzit de trupele anti-tero ale SRI. Sunt o prezența discretă, dar sunt acolo. De asemenea, înainte de a-ți face check-in-ul ești luat la întrebări de către persoane special instruite în acest sens. Te întreabă de toate: de ce vrei să mergi în Israel, de ce pleci în vacanță în Israel și nu în Italia, unde ai fost ultima dată în concediu, unde intenționezi să pleci la vară, dacă ai fost și prin vreo țara musulmană, te întreabă de familie și așa mai departe. În funcție de răspunsurile pe care le dai, ți se lipește pe pașaport un tichet care poate fi verde, galben, portocaliu sau roșu. Celor cu portocaliu și roșu li se scotocesc bagajele, ceilalți scapă de chestia asta. Eu am obținut verde, așa că am scăpat necontrolat.  Același gen de verificări se fac și la plecarea din Tel-Aviv spre casă.

Dar să scriu și despre pelerinajul propriu-zis. Am avut 6 zile, dar toate au fost extrem de pline. Pe scurt, excursia a fost frumoasă, dar foarte obositoare. Chiar din prima zi se pleacă de la aeroport spre Haifa unde am vizitat Biserica Stella Marris și Grădinile Bahai (mă rog, astea nu se vizitează, doar se privesc de la înălțime și se fotografiază). Iată ce am pozat eu.

Gradinile Bahai's
Gradinile Bahai’s

După cum se observă, panorama este foarte frumoasă, iar în depărtare se vede Marea Mediterană.

În continuare, pelerinajul s-a desfășurat în fiecare zi într-un ritm foarte alert, cu deșteptarea la ora 6.00, cu circa 10 obiective de vizitat, deci întoarcere la hotel în jurul orei 19.00 (uneori și mai târziu).

Nu numai că excursia devine extrem de obositoare, dar nici nu poți ține minte tot ce ai vizitat. Acum când am început să caut prin memorie ce am văzut, ce am vizitat, îmi dau seama că sunt atât de multe încât nu mai știu ce semnificație are fiecare în parte. După părerea mea, turoperatorul face o mare greșeală că încearcă să îți arate cât mai multe obiective, luate de-a valma. Adică, vezi mai întâi Muntele Tabor unde s-a întâmplat Schimbarea la Față, apoi Cana Galileii unde a înfăptuit Isus prima minune, peste vreo 2 zile vezi Biserica Nativității și așa mai departe. Ce vreau să zic? Poate că ar fi bine să se organizeze niște excursii tematice. Să zicem: „Pe urmele lui Isus, de la naștere și până la 30 de ani”, apoi „Isus de la 30 la 33 de ani”, iar la final „Intrarea în Ierusalim, capturarea, răstignirea, Învierea și Înălțarea”. Iar obiectivele să se viziteze în ordinea cronologică din Evanghelii, nu alandala cum se face acum.

Dar se pare că există un impediment în abordarea aceasta cronologică: din câte ne-a spus ghidul preot, li se cere să ne țină cât mai ocupați, să nu ne lase timp liber ca să nu avem când să fim abordați de către localnici (de multe ori arabi). Autorităților israeliene nu le prea place ca turiștii să discute cu localnicii ca să nu afle anumite lucruri. Ca de exemplu ceea ce am pozat eu într-un oraș palestinian:

Tocmai de aceea palestinienii nu-I iubesc pe israelieni și întâlnești astfel de lozinci prin Palestina.

Mă rog, astea sunt problemele lor, nu ne privesc pe noi turiștii. Așa că voi reveni la excursie și la obiectivele vizitate. Dar asta în articolul următor.

Etichete: ,

Copyright © 2007-2022 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.