2

Vacanță în România. Litoral

Posted by Geocer on 21 august 2017 in vacanta |

Pentru că n-am fost cuminte și nu mi-am rezervat din timp un loc la o excursie în străinătate, anul ăsta am fost nevoit să-mi fac concediul în țară. Ca ăia bogații!
Am zis să trag mai întâi o fugă pe litoral că era o caniculă de ți se topeau plombele-n gură. Fugă a fost doar până la București, că după aceea mi-a luat 2 ore ca să-l ocolesc și să ajung la A2. E adevărat că pe A2 s-a mers bine, dar parcă-mi trecuse tot cheful.
Eram tare curios ce-o mai fi și cum o mai fi pe la marea noastră, deoarece nu mai fusesem de ani de zile. Din păcate, am constatat că nu se schimbase în bine prea mare lucru.
Dacă prin țări ca Bulgaria, Grecia, Turcia și așa mai departe este la mare căutare conceptul de All Inclusive, în România mergi tot la All Exclusive. Adică, dai o grămadă de bani dar nu ai nici măcar un mic dejun inclus. Am stat la un hotel dintr-ăla construit pe la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, iar unele elemente ( de exemplu ușile) nu au fost niciodată schimbate de-atunci. Totuși, ăsta era bine, căci alături erau vreo 2 care ajunseseră niște ruine. Încă o frază în legătură cu hotelul și termin: uitasem pur și simplu cum este să-ți intre arcurile de la pat printre coaste. La început nici nu știam ce este, am crezut că făcuse cearceaful sau pijamaua vreo cută.
Dacă în privința cazării ne-am lămurit, să vedem cum stăm cu celelalte dotări de la malul mării. Păi, în primul rând plajele au fost închiriate unor întreprinzători individuali care le-au populat în mare parte cu șezlonguri și umbreluțe. Pe care le închiriază cu ziua. 20 de lei pe zi! Dacă stai o săptămâna și ai o familie numeroasă, mai dai și pe astea o grămadă de bani.
Și ce fac întreprinzătorii pentru banii pe care ți-i iau? Nimic, bineînțeles. Când am închiriat șezlong, am găsit lângă el toată mizeria lăsată de locatarul din ajun.
Ba mai au o grijă: aceea de a te avertiza că dacă deteriorezi șezlongul, va trebui să-l plătești. 150 de lei, atât costă unul. Deci în 8 zile de închiriere omul și-a scos investiția. Bună afacere!
În rest, toate bune: mâncare scumpă, bere la fel, spectacole cu manelisti și trupe de umor deșănțat și cam atât.
Măcar am avut noroc că apa mării era relativ limpede și călduță, deci te puteai răcori cum se cuvine. Ar mai fi de remarcat și grija cu care îți eliberau comercianții bon fiscal pentru orice ai fi cumpărat. Făcuse ANAF-ul o razie la început de sezon și le arsese niște amenzi usturătoare, că altfel n-ar fi fost ei așa de conștiincioși.
La final aș mai spune încă odată că un străin care vine la noi fără GPS se rătăcește fără prea mare greutate. Rareori vezi pe Centura Bucureștiului vreun indicator care să-ți spună încotro e autostrada cutare și cât mai ai până ajungi la ea. Dar, așa cum ziceam și acum câțiva ani: ce să caute un turist străin la noi?

2 Comments

Comments are closed. Would you like to contact the author directly?

Copyright © 2007-2022 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.