Mica Unire vs. Marea Unire

Posted by Geocer on 24 ianuarie 2019 in Fără categorie |

Nu e cazul să vă povestesc ce sărbatorim azi. Unirea Principatelor de la 1859 a marcat sfârșitul evului mediu în țara noastră. Reformele lui Cuza urmate de cele ale lui Carol I au pus bazele modernizării României.

Scopul acestui articol este să facă o comparație între starea de spirit a românilor, sau mai bine zis a locuitorilor României, în aceste 2 momente istorice. Iar dacă e să mă întrebați pe mine, aș zice că sunt mari diferențe, iar mica unire iese în mod clar câștigatoare.

Mica Unire s-a realizat pe timp de pace. A fost vorba de o emulație, de o dorimță a celor 2 principate de a fi împreună, din momentul în care a apărut și s-a consolidat sentimentul național. Intelectualii celor două principate au conștientizat originea, limba, cultura, tradițiile comune și au reușit să se pună de acord cu politicienii că trebuie să facă acest mare pas.

Sigur, este normal să comemorăm ca zi naționala Marea Unire, pentru că ea a însemnat aproape dublarea teritoriului României. Și totuși… Aceasta s-a realizat în niște circumstanțe istorice total diferite. A fost un război de cucerire a Transilvaniei pe care noi îl numim de “reîntregire”, a fost o mare adunare la Alba Iulia la care s-a votat conform contextului existent (Imperiul Austro-Ungar pierduse războiul și se destrăma, iar transilvănenii au preferat să se afle în tabăra câștigătoare), mai era și armata română staționată la vreo 50 Km, deci putea exista și teama unei intervenții a acesteia…

Pe scurt, încă n-am auzit că vreun moldovean ar regreta Mica Unire. În ceea ce-i privește pe Ardeleni (și las deoparte minoritatea maghiară), am auzit mai multe voci care încã ar perefera să aibă capitala la Cluj. Și știți ce le-am răspuns? Totuși e bine. Ar fi mai rău dacă ar spune ca vor să aibă capitala la Budapesta sau la Viena.

Copyright © 2007-2022 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.