Paștele în Țara Sfântă (1)

Posted by Geocer on 1 mai 2019 in Fără categorie |

M-am întors de puțină vreme, impresiile și amintirile sunt încă proaspete, deci mă apuc să le aștern aici până nu încep să le uit.
Așa cum am spus încă din titlu, anul acesta mi-am petrecut Sărbătorile de Paște în Israel. Era o țara ce se afla de multă vreme pe lista mea de vizite, iată că acum i-a venit rândul.

Voi începe cu câteva informații despre Israel, căci nu se cuvine să te duci într-o țară fără să te informezi puțin despre aceasta.
Statul Israel a fost re-înființat în 1947-1948. Era imediat după cel de-al doilea Război Mondial, iar comunitatea internațională fusese puternic sensibilizata de suferințele evreilor, căci nebunul de Hitler pe ei avea cea mai mare pică.
De fapt, s-a înființat în același timp și Palestina, dar Israelul a inclus-o în teritoriul său în 1967, în războiul de 6 zile când au cucerit și Peninsula Sinai de la egipteni, dar și Înălțimile Golan de la Siria.

Doar acestea din urmă au rămas până azi sub stăpânirea Israelului. Peninsula Sinai a fost retrocedata Egiptului, iar în 1995 teritoriile palestiniene au ieșit de sub jurisdicția Israelului. În Cisiordania și Gaza (căci acestea sunt teritoriile palestiniene) aveau loc tot timpul ciocniri între militanții pentru independență și forțele de ordine israeliene. Palestinienii erau susținuți cu arme și bani de către Organizația pentru Eliberarea Palestinei care își avea Cartierul General în Libia și era condusă de Yasser Arafat.
Pentru Israel a fost simplu să convingă comunitatea internațională că OEP este o organizație teroristă, astfel încât nu prea era luată în seamă de către marile puteri, atunci când încerca să ridice problema palestiniană pe la vreun forum internațional.
Abia la începutul anilor ’90, când liderii OEP au declarat (și au pus și în practică acest lucru) că nu mai vor război cu Israelul, cancelariile occidentale i-au chemat la negocieri și pe ei și pe israelieni, iar finalitatea a fost trecerea Cisiordaniei și fâșiei Gaza sub autoritate palestiniană.

În prezent, ca să vizitezi locurile sfinte trebuie să treci de mai multe ori granița israeliano-palestiniană, dar comunitatea internațională a impus celor două părți ca pentru turiști să nu existe granițe. Astfel încât, nu te întreabă nimeni de pașaport când intri sau când ieși din Palestina, Nu același lucru se întâmplă cu evreii. De altfel, în apropierea frontiereleor dintre cele 2 teritorii (israelian și palestinian), pe partea israeliană există un panou imens pe care scrie în 3 limbi (ebraică, arabă și engleză) un mesaj de genul: „Este interzis cetățenilor israelieni accesul în teritoriile palestiniene. Este periculos pentru viața lor, dar și împotriva legilor statului Israel.”

Vizita în Israel nu este o simplă excursie, este un pelerinaj. Adică, pe lângă ghidul român există și un preot (tot român) care spune câte o rugăciune în fiecare dimineață, citește din Evanghelii la locurile sfinte ca să știi ce anume s-a întâmplat acolo, cântă câte un psalm sau alte cântece bisericești și așa mai departe.
Grupul meu a avut parte de doi într-unul, ca șamponul. Adică, preotul nostru era și ghid autorizat de statul Israel, așa că ne și explica ce vedem și ce vizităm, dar făcea și ritualurile religioase.

Cam atât, deocamdată, despre Israel. Voi reveni în curând cu impresii și poze. Până una-alta, iată-mă pregătit și echipat pentru Botezul în Răul Iordan.

Pregatit de botez
Pregatit de botez

Copyright © 2007-2022 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.